torstai 1. syyskuuta 2016

Kaikkee tapahtuu

TÀÀllĂ€ pĂ€in maailmaa tai ainakin tĂ€ssĂ€ kaupungissa ja perheessĂ€ kaikkee tapahtuu. Hauskoja ja yllĂ€ttĂ€viĂ€ asioita tapahtuu pĂ€ivittĂ€in. Koulu-elĂ€mĂ€ on alkanut ja oon huomannu jo jotain rutiinisoituneita asioita elĂ€mĂ€ssĂ€ni tÀÀllĂ€. Kuten pĂ€ivinĂ€ jollon pÀÀsen 12.40 koulusta koko perheeni on vastassa mua  ja ajelemme noin 45min kaupungissa ympĂ€riinsĂ€, sillĂ€ siskojeni koulu alkaa silloin. Auton ikkunoista nĂ€kee erilaisia ja erivĂ€risiĂ€ taloja, osaa huomata missĂ€ mennÀÀn ja mitĂ€ on lĂ€hellĂ€ sekĂ€ oppii tuntemaan kaupunkia. Pystyn jo tunnistamaan joidenkin talojen kohdilla missĂ€pĂ€in kaupunkia mennÀÀn. Itse en ole kuljeskellut kaupungissa yksin vielĂ€, mutta se pĂ€ivĂ€ on tulossa. Perheeni on huolehtiva ja lĂ€mminsydĂ€mmellinen mua kohtaan, enkĂ€ tunne itseĂ€ni vieraaks talossa. Perheelle yritĂ€n aina puhua espanjaks, sillĂ€ taidolla mikĂ€ mull on. Koulussa en tunne oloani tarpeeks turvalliseks puhua vielĂ€. TÀÀllĂ€ on tĂ€llĂ€ hetkellĂ€ kylmĂ€ ja kouluun meen pitkĂ€hihasella ja hupparilla ja vĂ€lillĂ€ toppaliivi pÀÀllĂ€.

Koulni on public school ja departtamentin jĂ€rjestĂ€mĂ€. Opettajille kuulemma maksetaan vĂ€hĂ€n palkkaa ja he tekevĂ€t monia työvuoroja kuten aamu, pĂ€ivĂ€ ja ilta vuoroja kouluissa kaupungissani. Koulu on todella erilaista kuin suomessa kuten esim. on ihan yleistĂ€, ettĂ€ opettajat ei tuu paikalle syystĂ€ tai toisesta. Oon huomannu tĂ€n jo nĂ€inĂ€ 7 pĂ€ivĂ€nĂ€ kun oon ollu koulussa. Jonain pĂ€ivinĂ€ opettajat on ilmottaneet etteivĂ€t pÀÀse paikalle ja toisina pĂ€ivinĂ€ ollaan luokan kaa huomattu ettei opee vaan nĂ€y. Opettajat on ollu noin. 6h poissa tĂ€llĂ€ ja viimeviikolla. Viime viikolla oli itsenĂ€isyyspĂ€ivĂ€ 25.8. ja sillon oli koko pĂ€ivĂ€ vapaata. Ja viime viikonloppuna oltiin Punta del Este nimisessĂ€ kaupungissa perheen kanssa. NiinĂ€ pĂ€ivinĂ€ kun opettajii ei oo tullu paikalle ollaan menty luokkalaisten kanssa plazalle ottaan kuvii ja ne on nĂ€yttĂ€ny paikkoja mulle. Tunneille kun niitĂ€ on 😄 ainakin mun koulussa kaikki huutelee vastauksia ja kutsuu opee profeks. Koulussa jota kĂ€yn on aika rento meininki tai ainakin se mitĂ€ oon huomannu mun luokassa. Esimerkiks puhuttiin bilsan tunnilla osmosis nimisestĂ€ tapahtumasta kaikki huuteli omia vastauksiaan kuinka asia ratkaistaisiin. Tuli vastauksia kuten agua=vesi ja jotain josta en saanu selvÀÀ ja joku vastaa natrium. PitkĂ€n hiljasuuden jĂ€lkeen ope kattoo luokkaa hĂ€mmĂ€styneenĂ€ etteivĂ€t he tienneet vastausta. Sit yhtĂ€kkiĂ€ yks huutaa Nicaragua. Niinku se maa VĂ€liamerikassa ja koko luokka alkaa nauraan toinen toisensa jĂ€lkeen kun tajuavat asian. Opekin naurahtaa vĂ€hĂ€n ja sen jĂ€lkeen pyytÀÀ hiljasuutta, mutta juttu on liian hauska. No oikee vastaus oli agua lopulta. Agua ja Nicaragua ei oikeesti oo niin hauska juttu mut joo tĂ€llĂ€stĂ€ tÀÀllĂ€. Montaa asiaa tapahtuu pĂ€ivittĂ€in, ettĂ€ unohan mitĂ€ on ees tapahtunu vĂ€llillĂ€. Vois varmaan pĂ€ivitellĂ€ useammin ja sitten olis kartalla asioista, mut sitten saattaa tulla vĂ€hĂ€n tylsempÀÀkin tietoo.

TÀÀllÀ on myös Dibujo nimistÀ ainetta koulussa joka on niinku kuvista. SitÀ varten piti ostaa kaikenlaista. Dibujar muuten tarkottaa piirtÀmistÀ.


Dibujar tarvikkeet